آشنایی با تئوری گازی سازی (Gasification)

یکی از رایج ترین روش ها در کشور های توسعه یافته برای امحای انواع پسماندها و  خلاصی از خطرات زیست محیطی ناشی از دفع غیر اصولی آنها، سوزاندن و تولید انرژی برق (تجدید پذیر) می باشد. در حال حاضر سه روش توده سوزی (Mass Burn)، گازی سازی(Gasification) و بستر سیال (Fludized Bed) بصورت تجاری وجود دارند. روش گازی سازی با توجه به ماهیت فرآیند آن از نتایج خروجی آلایندگی مناسب و بهتری نسبت به سایر روشها برخوردار است.

شرکت مهندسی تدبیر توسعه سلامت برای امحای زباله های شهری و بیمارستانی و تولید برق تجدید پذیر از روش گازی سازی بهره گرفته است. در این فصل سعی شده تا دلایل علمی این بهره گیری برای اطلاع علاقمندان تشریح گردد.

گازی سازی: گازی سازی، فرایندی ترموشیمیایی[۱] است که مواد کربن دار مایع یا جامد مانند زیست توده[۲] را به سوختهای گازی مفید و یا به مواد اولیه­ای که می­تواند برای تولید انرژی سوزانده شود و یا به مواد خام شیمیایی تبدیل می­کند. در این فرایند، مواد آلی و سوختهای فسیلی که حاوی کربن هستند، به مونواکسید کربن، هیدروژن، هیدروکربورهای گازی (عمدتاً متان) و دی اکسید کربن تبدیل می­گردند. این فرآیند در دمایی بالاتر از ۷۵۰ درجه سلسیوس، با احتراق[۳] ناقص، با کنترل میزان اکسیژن و یا بخار آب صورت می­گیرد. ترکیب گازی ناشی از این فرایند را Syngas یا گاز مولد مصنوعی می­باشد که نوعی سوخت است. اگر در این فرایند از زیست توده استفاده شود، توان حاصل از گازی­سازی و احتراق و انرژی ناشی از آن، منبعی از انرژی تجدیدپذیر است.

[۱] Thermochemical Process

[۲] Biomass

[۳] Combustion